Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bitkisel üretimde pestisit (bitki koruma ürünleri) kullanımının bilinçli ve sürdürülebilir hale getirilmesi amacıyla kritik bir eğitim toplantısı düzenledi. Gıdalarda kalıntının önlenmesi ve insan sağlığının korunmasının yanı sıra, ihracatta yaşanan ekonomik kayıpların önüne geçilmesi hedeflenen toplantıya, bakanlık yetkilileri ve uzmanlar katıldı.
Bakanlık ve Uzmanlar Samsun'da Buluştu
Bitki Koruma Ürünlerinin Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi konulu eğitim toplantısı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Zirai Karantina toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya; Risk Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Ali Ünverdi, Bakanlık Müşaviri Muharrem Selçuk, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Grup Çalışma Sorumlusu Sadık Ertuğrul, Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı ve konuşmacı olarak Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Uzmanı Hakan Örnek katıldı.
"Bilinçsiz Kullanım Hem İnsan Sağlığını Hem Ekonomiyi Tehdit Ediyor"
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplantıda yaptığı konuşmada, bitkisel üretimde zararlılarla mücadele amacıyla kullanılan pestisitlerin, verimliliği ve kaliteyi artırsa da bilinçsiz veya aşırı kullanımının gıdalarda kalıntı bırakabileceğine dikkat çekti. Sağlam, "Bu durum hem insan sağlığını tehdit eder hem de ihracatta kalıntı limitlerinin aşılması nedeniyle ekonomik kayıplara yol açabilir. Sürdürülebilir tarım için bitki koruma ürünlerinin doğru, etkili ve bilinçli bir şekilde kullanılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Sağlam ayrıca, gıdalarda kalıntının önlenmesinin insan sağlığı ve çevre koruması açısından büyük önem taşıdığını, aynı zamanda üretici açısından da sürdürülebilir bir üretim modeli anlamına geldiğini vurguladı. Bitki koruma ürünlerinin entegre bir yaklaşımla kullanılmasının hem iç pazarda güvenli gıda arzını sağlayacağını hem de ihracat potansiyelini artıracağını belirtti.
"Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı" Kapsamında Sıkı Kontrol
Bakanlığın kalıntı sorununun çözümü amacıyla 2012 yılından itibaren "Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı" uyguladığını hatırlatan Sağlam, bu programın amacının pestisitlerin etiket bilgilerine göre kullanımını denetleyerek insan sağlığına yönelik riskleri önlemek, doğal dengeyi korumak ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu dile getirdi.
Kalıntı denetimlerinin hasat öncesi, sonrası ve toptancı hallerinde olmak üzere tüm tedarik sürecini kapsayacak şekilde genişletildiğini belirten Sağlam, şunları ekledi: "Her ilde risk taşıyan ürün ve üretim dönemlerinde uygulanmak üzere, Bakanlığımızın Gıda Kontrol Laboratuvarlarının analiz kapasiteleri de dikkate alınarak yıllık Hasat Öncesi Kalıntı Denetim Programı oluşturulur. Üretim alanlarında henüz hasat edilmeyen ürünlerden alınan örnekler Gıda Kontrol Laboratuvarlarında analiz edilir. Analiz sonucunda kalıntı tespit edilmesi durumunda idari para cezası, hasat geciktirme veya imha işlemleri uygulanır."
Bu kapsamda Samsun'da 2024 yılında 90 adet meyve, 403 adet sebze olmak üzere toplamda 493 numune alındığı, 16 numunede hasat geciktirme ve 36 adet numune için idari para cezası işlemi uygulandığı bilgisi verildi. 2025 yılında ise 90 adet meyve, 341 adet sebze olmak üzere toplamda 431 adet numune alınması planlandığı ve kalıntının önlenmesi amacıyla çalışmaların ve üreticilerin bilinçlendirilmesi için eğitimlerin devam edeceği kaydedildi.
Konuşmaların ardından, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Uzman Hakan Örnek, Bitki Koruma Ürünlerinin Sürdürülebilir Kullanımı ve Kalıntının Önlenmesi konulu kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, pestisit nedir, kalıntı tespit edilen gıdaların imhası, ülkelerin kalıntı referans değerleri, kalıntı miktarlarının belirlenmesindeki kriterler, pestisitlerin dünya ve Türkiye'deki kullanım oranları ve bitki koruma ürünlerinin güvenli kullanımıyla ilgili detaylı bilgiler paylaşıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: