Samsun Haber: Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, vatandaşları kurbanlık hayvan seçimi, nakli, bakımı ve kesim yeri konularında önemli bilgilerle uyardı. Ülkemizde 6-10 Haziran 2025 tarihleri arasında idrak edilecek Kurban Bayramı'nda, hem dini vecibelerin yerine getirilmesi hem de hayvan sağlığı ve çevre temizliği konularında hassasiyet gösterilmesi büyük önem taşıyor.
Kurbanlık Seçerken Bunlara Dikkat!
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kurbanlık hayvan seçimi konusunda kritik uyarılarda bulundu:
• Yaş Kontrolü: Koyun ve keçinin 1, sığır ve mandanın 2, devenin ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak 6 ayını tamamlayan koyun, 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
• Kimlik ve Sağlık: Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesi olup olmadığına bakılmalı. Hayvanın çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmamasına dikkat edilmeli.
• Fiziksel Belirtiler: Kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salya, gözde akıntı, pis kokulu ishal, burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı bulunmamalı.
• Cinsiyet Tercihi: Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.
Sağlam, hayvanların yaş tespiti için düzgün tutulmuş çiftlik kayıtlarının önemine değinerek, kayıt yoksa en iyi yaş tespitinin diş gelişimine bakarak yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın TARIMCEBİMDE mobil uygulaması üzerinden küpe numarası ile hayvanların tür, ırk, cinsiyet, yaş ve aşı bilgilerinin sorgulanabileceğini hatırlattı.
Kurbanlık Hayvan Sevklerinde Önemli Kurallar
Kurban Bayramı'nda artacak hayvan hareketliliğine karşı bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler de vurgulandı:
• Belgesiz Hayvan Sevkine İzin Yok: Menşelerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanında gerekli belgeleri (sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için nakil belgesi) bulunmayan hayvanların sevkine, alınıp satılmasına ve kesilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir.
• İl İçi ve İller Arası Sevkler: Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde küpe ve pasaport, iller arası sevklerinde bunlara ilaveten veteriner sağlık raporu zorunludur. Küçükbaş hayvanlarda ise il içi sevklerde küpe ve nakil belgesi, iller arası sevklerde bunlara ilaveten veteriner sağlık raporu bulunması şarttır.
• Kayıtlardan Düşme: Kurbanlık hayvan satışını yapan satıcılar, kesilen hayvanların kayıtlardan düşülmesi için büyükbaş hayvanlarda hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanlarda nakil belgeleri ile en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmalıdır.
Bakım, Beslenme ve Kesim Yeri Talimatları
Sağlam, kurbanlık hayvanların bakımı, beslenmesi, nakli ve kesim yerleri hakkında da şu bilgileri verdi:
• Bakım ve Beslenme: Hayvanlara yeteri kadar temiz su ve yem verilmeli, ahır ve ağıllar uygun şekilde aydınlatılmalı ve havalandırılmalıdır. Kokuşmuş, küflü yemlerden kaçınılmalı. Canlı ağırlık artışı için rastgele ilaç, aşı, vitamin, hormon gibi maddeler uygulanmamalıdır. Uygulama yapılması zorunluysa, ilaç kalıntı arınma süresi içinde kesim yapılmamalıdır.
• Nakil: Hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar ve sürücüleri ilgili belgelere sahip olmalı, araçlar temiz, dezenfekte edilmiş, üstü kapalı, zemini ve havalandırması uygun olmalıdır.
• Kesim Yeri: Kurbanlık hayvanlar, Bakanlıktan Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmelidir. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılamaz. Köyler ve kesim yeri belirlenemeyen mahallelerde vatandaşlar kendi bahçelerinde kurban kesebilirler. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir.
• Hastalık Durumunda Bildirim: Kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde, ilgili birimlere (mülki idare amiri, İlçe Müdürlükleri, muhtarlar, jandarma vb.) bildirim yapılmalıdır.
• Gebelik Kontrolü: Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık satış yerlerine girişine ve kesimlerine izin verilmeyecektir.
Hijyen ve Atık Yönetimi Hayati Önem Taşıyor
Kesim sırasında ve sonrasında hijyenin önemine vurgu yapan Sağlam, derinin yüzülmesi sırasında et ile temasının önlenmesi gerektiğini belirtti. İşkembe ve bağırsakların vakit geçirilmeden çıkarılması, içeriğinin ete bulaşmasının engellenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir. Anormal görünüşe sahip iç organlar veya etler veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
Kurban etlerinin doğru muhafaza edilmesi konusunda da bilgi veren Sağlam, sakatatların 3°C'ye, diğer etlerin 7°C'ye veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulması ve bu sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Taze etlerin buzdolabında bir hafta, buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18 °C'de ise 6 ay saklanabileceğini belirtti.
Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıkların rastgele etrafa atılmaması, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmaması gerektiği vurgulandı. Zoonoz hastalıkların bu atıklarla insanlara bulaştığını hatırlatan Sağlam, atıkların derin çukurlara gömülerek bertaraf edilmesi gerektiğini belirtti.
İl Müdürü Sağlam, tüm bu kurallara uymayanlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacağını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: